Banner_Sexualitat

Sexe segur i ITS

Sexe segur i ITS

Què són les ITS? 

Alerta! Les ITS (infeccions de transmissió sexual) són aquests molests inquilins com virus, bacteris i més, que els encantaria colar-se sense invitació durant els teus moments íntims. 


Quins tipus d’ITS hi ha? 
Aquí les més comunes: 

  • Gonorrea: Sigil·losa i esmunyedissa, coneguda per causar secrecions i molèsties. 
  • Clamídia: El fantasma de les ITS, moltes vegades sense símptomes, però amb conseqüències. 
  • Sífilis: El camaleó, comença com una úlcera indolora, però pot canviar dràsticament. 
  • Herpes genital: Deixa la seva empremta amb bòfegues recurrents, un record constant. 
  • VPH (virus del papil·loma humà): L’artista que deixa berrugues com la seva signatura. 
  • Hepatitis B: Un pirata que pot causar tempestes en el fetge. 
  • VIH: Un canviador de joc, que pot passar desapercebut, però canvia la vida completament. 

Recorda que per a diagnosticar una ITS has d’acudir a professionals de la salut. 


Com em puc contagiar? 
Imagina que els fluids corporals d’algú són com un MD (missatge directe) d’una xarxa social: alguns són segurs, altres... no tant. El problema arriba quan aquests “missatges” (semen, sang, etc.) troben una via d’entrada, com ferides o mucoses. I alerta!, no només en l’acte clàssic; les juguetes i altres vies poden ser el cavall de Troia d’aquestes infeccions. 🚫 

El sexe oral també compta? 
Sí, compta. Moltes ITS no distingeixen entre un petó més avall i un més amunt. 
Recorda que les ITS es transmeten quan un fluid corporal està en contacte directe amb mucosa o una ferida. Protegeix-te sempre, sense excuses. 


Com em puc protegir? 
Per descomptat! Els mètodes de barrera (preservatiu intern o extern i barrera de làtex) són els teus aliats contra les ITS. Usa’ls sempre, no només et protegeixen a tu, sinó també a la teva parella. 


Com saber si m’he contagiat? 
De vegades, aquestes visites són sigil·loses; no fan renou fins que és massa tard. Si has tingut un encontre sense protecció, acudeix al metge. No esperis els senyals d’alerta com secrecions estranyes o úlceres. 🔍 
Si deixes passar el temps, les ITS poden anar des d’un “em sent estrany” fins a complicacions serioses com esterilitat o pitjors. No esperis que els senyals es converteixin en alarmes. Les revisions regulars són el teu millor aliat en aquesta lluita. 
Aquí tens algunes opcions on pots cercar suport i respostes: 

  • El teu centre de salut: El teu metge de capçalera pot derivar-te per a fer les proves pertinents i assessorar-te. 
  • CAITS: Aquí s’ofereix diagnòstic, tractament i prevenció. Troba’ls a l’Hospital General (plaça de l’Hospital, 3 - 07012 Palma). Obert de 14.30 a 19.30 hores, ofereix un servei gratuït i sense necessitat de targeta sanitària. Per a una cita, truca al 871 205 722 o envia un correu a huse.caits_mallorca@ssib.es
  • ALAS (Associació de Lluita Anti Sida de Balears): Una mà amiga en la prevenció i lluita contra les ITS, especialment el VIH. Pots contactar-los al 680 73 03 03, visitar-los al carrer de la Volta de la Mercè, 3, entresòl A, 07002 Palma, Illes Balears, o escriure’ls a pruebavih@alas-baleares.com per a proves i material preventiu, o a alas@alas-baleares.com per a consultes generals. 

Hi ha cura? 
La bona notícia és que moltes ITS es poden tractar fàcilment. La mala, algunes com el VIH o l’herpes, són companys de per vida, però amb tractament, se’ls pot posar un límit. 


He de dir-ho? 
Si les proves diuen “Sí”, el teu deure és donar l’avís. No és fàcil, però és just i necessari perquè tots estiguin segurs i rebin el tractament necessari. 🗣️ 


Recorda... 
Tu tens el control. Protegir-te és protegir a tots. Les ITS són sigil·loses, però tu pots ser més astut/a. 


Si tens qualsevol dubte, envia’ns un WhatsApp.
 

et podem ajudar amb més informació sobre aquest tema?consulta'ns

Publicador de continguts