Publicador de continguts


Eleccions europees: dret a votar


15 d’abril de 2024

🟢 Mar: Hola, saps que enguany hi ha eleccions europees?

🟠 Berta: No, en què consisteixen aquestes eleccions?

🟢 Mar: Les eleccions europees són un esdeveniment democràtic mitjançant el qual els ciutadans dels països de la Unió Europea tria qui ens representarà al Parlament Europeu.

🟠 Berta: Perdona per la meva ignorància, però què és el Parlament Europeu?

🟢 Mar: El Parlament Europeu és un òrgan de la UE format per eurodiputats que treballen en el teu nom debatent, elaborant i aprovant lleis sobre qüestions fonamentals per a la nostra vida quotidiana. El Parlament defensa la llibertat, la igualtat i l'estat de dret a tota la UE i promou la democràcia i els drets humans arreu del món.

🟠 Berta: D'acord, però, llavors, per què són importants aquestes eleccions?

🟢 Mar: Perquè a través del Parlament Europeu s'aproven lleis que afecten tothom: els grans països i les petites comunitats, les empreses..., en definitiva, els joves com tu.

🟠 Berta: I amb el meu vot, què triaria?

🟢 Mar: Triaries els eurodiputats; és a dir, les persones que configuren el Parlament Europeu i que defensen els interessos. Enguany, concretament, se seleccionen 61 eurodiputats a Espanya.

🟠 Berta: Però, és obligatori votar en aquestes eleccions europees?

🟢 Mar: No, a Espanya el vot no és obligatori. És la teva elecció decidir si votar o no. Ara bé, recorda que és una excel·lent oportunitat per a expressar la teva opinió.

🟠 Berta: D'acord. Llavors, si vull votar quins requisits he de complir?

🟢 Mar: Has de tenir com a mínim 18 anys el dia de la votació i ser ciutadana espanyola o d'un altre país de la UE resident a Espanya.

🟠 Berta: Genial! Complesc els requisits. Com he de votar?

🟢 Mar: Tens dues opcions: votar presencialment o per correu. Per a votar presencialment només has d'anar a la teva mesa electoral assignada el dia de les eleccions, amb el teu document d'identificació. Recorda que és important estar empadronada al teu municipi, ja que el cens electoral es basa en aquesta informació. Si prefereixes votar per correu, pots sol·licitar la documentació necessària a qualsevol oficina de correus o per Internet.

🟠 Berta: D'acord, i quin dia he d'anar a votar?

🟢 Mar: Les eleccions europees se celebren a Espanya el 9 de juny de 2024.

🟠 Berta: Crec que aquest dia no seré a Espanya… Pot anar una altra persona a votar per mi?

🟢 Mar: No, no pots autoritzar una altra persona perquè voti per tu. Però, com t'he dit, pots votar per correu.

🟠 Berta: Tens raó. Llavors, per votar per correu com ho he de fer?

🟢 Mar: Has de sol·licitar el vot per correu i rebràs tot el necessari al teu domicili per correu certificat. Hauràs de completar la documentació seguint les instruccions i enviar-la per correu certificat abans del tercer dia previ a les eleccions.

🟠 Berta: Sembla senzill. Si finalment fos a Espanya i hi anàs de manera presencial, com ho hauria de fer?

🟢 Mar: Hauries d'anar a la teva mesa electoral i hauries de presentar un document d'identificació vàlid amb foto, com el DNI, el passaport o el carnet de conduir. També pots usar l'aplicació mi DGT o la targeta de residència si ets ciutadana de la UE.

🟠 Berta: Genial! Moltes gràcies per tota la informació. Ara estic llesta per a votar a les eleccions europees!


Notícies relacionades

Publicador de continguts

Actualitat

Publicador de continguts