Banner_Sexualitat

Pastilla del dia després

Píndola de l’endemà

 

Què és la píndola de l’endemà? 

La píndola de l’endemà és la teva aliada en moments d’emergència. Si has tingut relacions sexuals sense protecció o has experimentat una fallada en el mètode anticonceptiu utilitzat. 

Aquesta píndola actua per a prevenir un embaràs no desitjat. És crucial recordar, no obstant això, que no et protegeix contra Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). 

 

Com funciona aquesta píndola? 

És un error comú pensar que la píndola de l’endemà és un mètode abortiu, però la realitat és que actua abans que la concepció pugui ocórrer. Si es pren abans de l’ovulació, pot prevenir o retardar l’alliberament de l’òvul. Si l’ovulació ja ha ocorregut, fa que el moc cervical sigui més espès i dificulta el pas dels espermatozoides. 

 

On la puc aconseguir? 

A les Illes Balears, pots aconseguir-la de forma gratuïta al centre de salut IBSalut o comprar-la a farmàcies sense recepta. 

Segons la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, es garantirà la dispensació gratuïta de la contracepció d’urgència als centres sanitaris del Sistema Nacional de Salut i als serveis d’atenció especialitzada. 

 

Quan i com hauria de prendre-la? 

L’ideal és actuar ràpidament. 

La píndola Levonorgestrel d’1,5 mg és més efectiva com més prest es prengui després del coit, amb una finestra de fins a 72 hores. 

L’alternativa, l’acetat d’ulipristal de 30 mg, funciona fins a 5 dies després del coit. La seva eficàcia disminueix a mesura que passa el temps des de la presa i la relació sexual. 

 

He sentit que només es pot utilitzar 3 vegades a l’any, això és cert? 

Encara que la píndola de l’endemà és una eina poderosa, no és un anticonceptiu d’ús regular. Utilitzar-la de manera habitual pot desencadenar efectes secundaris, com l’alteració en el cicle menstrual, vòmits, còlics, etc. 

Afortunadament, aquests casos són puntuals i, en general, la píndola es tolera bé amb efectes secundaris mínims. 

 

La píndola de l’endemà pot afectar la meva fertilitat a llarg termini? 

No, no afecta la teva capacitat de concebre en el futur. Encara que la píndola de l’endemà conté una dosi d’hormones per a prevenir l’embaràs d’emergència, el seu efecte és temporal i no té impacte permanent en la teva fertilitat. 

 

I si vomit després de prendre-la? 

Si tens un episodi de vòmit dins les tres hores posteriors a prendre la píndola, és necessari prendre’n una altra dosi. L’eficàcia d’aquest tractament d’emergència depèn de la seva ràpida administració després del coit. 

 

Si ja prenc anticonceptius orals, puc utilitzar la píndola de l’endemà? 

Sí! Si has oblidat prendre el teu anticonceptiu oral més de 24 hores i has tingut relacions sexuals sense protecció, la píndola de l’endemà és una opció segura. És crucial mantenir un control rigorós dels teus anticonceptius orals per a evitar aquests lapsus. També és important que consultis el/la professional farmacèutic/a o professional sanitari/ària. 

 

Hi ha alguna cosa més que hauria de saber? 

Recorda que la píndola de l’endemà no et protegeix de les ITS; per això, els mètodes de barrera són els indicats. A més, si experimentes un retard de més de 7 dies en la teva menstruació després de prendre la píndola, és important realitzar un test d’embaràs per a descartar qualsevol possibilitat. 


Si tens dubtes o vols saber més no dubtis a contactar amb nosaltres al WhatsApp: 696 483 325

et podem ajudar amb més informació sobre aquest tema?consulta'ns

Publicador de continguts

Et recomaman

Et recomenam