Excursionisme a Mallorca
Menstruació - PalmaJove
El teu cicle menstrual
Què és el cicle menstrual?
Abans d’explicar-te què és i quines fases té, és important recordar que cada cos és un món i que el cicle menstrual pot variar en cada persona.
El cicle menstrual és una sèrie de canvis que ocorren en el cos de les persones amb úter i vulva, aproximadament cada mes, per a preparar el cos per a un possible embaràs. És un procés natural que comença a la pubertat amb la primera menstruació (menarquia) i continua fins a la menopausa.
Quant dura el cicle menstrual?
El cicle menstrual pot variar entre 21 i 35 dies en adults i entre 21 i 45 dies en adolescents.
Quines fases té el cicle menstrual?
Menstruació:
És el sagnat que ocorre quan el revestiment de l’úter (endometri) es desprèn i surt del cos a través de la vagina. És el que comunament es diu “tenir la regla”.
Dura entre 3 i 7 dies.
Fase fol·licular:
Comença el primer dia de la menstruació i s’estén fins a l’ovulació.
Durant aquesta fase, el cervell envia senyals perquè els ovaris preparin els òvuls.
El revestiment de l’úter comença a engrossir-se per a preparar-se per a un possible embaràs.
Fase ovulatòria (ovulació):
Generalment, ocorre a la meitat del cicle, al voltant del dia 14 en un cicle de 28 dies, tot i que has de recordar que cada cos és diferent i no tots els cicles duren 28 dies.
En aquesta fase, un òvul madur és alliberat de l’ovari i viatja per les trompes uterines.
Aquest és el moment en què et pots quedar embarassada si l’òvul és fertilitzat per un espermatozoide.
Fase lútia:
Després de l’ovulació, el fol·licle que va alliberar l’òvul es transforma en el cos luti, que produeix hormones per a mantenir el revestiment de l’úter.
Si l’òvul no és fertilitzat, el cos luti es desintegra, baixen els nivells d’hormones i comença la menstruació.
Fase isquèmica:
Si no hi ha embaràs, el flux sanguini a l’endometri disminueix, cosa que provoca que el revestiment es trenqui i s’iniciï la menstruació.
Què esperar de la primera regla?
La primera “regla” és la menarquia, i normalment comença a les primeres fases de l’adolescència, tot i que l’edat pot variar molt d’una persona a una altra. El que està passant és que, per primera vegada en el nostre cos, l’endometri es desprèn de l’úter per a iniciar el cicle menstrual.
Se’n parla molt, però en el fons, la menstruació és una gran desconeguda per a moltes dones.
Aquesta menarquia vindrà acompanyada de diferents canvis a tot el cos, característics de l’adolescència, com l’augment del pit, aparició del borrissol corporal…
És una fase completament normal i natural del nostre cos.
És normal el dolor menstrual?
Durant la menstruació pots sentir molèsties o dolors ocasionats per les contraccions de l’úter, que són les encarregades del despreniment de l’endometri. Aquestes molèsties poden ser normals i no han de preocupar-nos. A aquests dolors se’ls anomena dismenorrea primària (sense causa subjacent).
No obstant això, si presentes dolors molt forts o incapacitants (dismenorrea secundària); sagnat abundant o entre menstruacions; retards en la menstruació; i/o absència d’aquesta (amenorrea), és recomanable que acudeixis a un/a professional sanitari, ja que això pot indicar qualque desajust hormonal o una malaltia relacionada amb la menstruació.
Què és la síndrome premenstrual (SPM)?
La síndrome premenstrual (SPM) és un conjunt de símptomes físics i emocionals que poden aparèixer una o dues setmanes abans de la menstruació. Aquests símptomes poden ser: sensació d’inflamació, sensibilitat als pits, canvis d’humor, fatiga, entre d’altres.
Quines coses s’utilitzen durant la menstruació?
Hi ha al mercat múltiples alternatives higièniques per a quan una persona té la regla:
- Compreses
- Compreses de tela
- Tampons
- Copa menstrual
- Bragues menstruals
- Disc menstrual
- Esponges menstruals
Recorda: és fonamental parlar amb un/a professional de la salut si experimentes qualsevol irregularitat o problema amb el teu cicle menstrual per a obtenir el tractament adequat.
Si tens qualsevol dubte, envia’ns un WhatsApp.