Banner_Sexualitat

La anella vaginal

La anella vaginal

 

Es tracta d'una anella de plàstic, flexible i transparent que la dona es col·loca a la vagina el primer dia de regla i s'hi deixa durant 3 setmanes justes. Després s'extreu i és quan et baixa la regla. S'empra una anella per cicle menstrual.

Com funciona?

Els seus components són etonogestrel i etinilestradiol. Cada dia es llibera la dosi necessària d'aquestes hormones dins la vagina per a evitar que et quedis embarassada. Una vegada dins la vagina ni la notes, no surt ni molesta en les relacions sexuals.

Com es posa i es retira?

S'aplega amb els dits i s'empeny cap a dins la vagina como com si fos un tampó. Passades 3 setmanes es retira el m,ateix dia de la setmana que es va col.locar, agafant la vora de l'anell amb el dit índex en forma de ganxo.

Per tant, l'anella vaginal permet que no et quedis embarassada però no prevén les malalties de transmissió sexual.

Així que si no tens parella estable, tens diferents parelles sexuals o desconeixes si la teva parella té alguna malaltia de transmissió sexual la millor opció que pots triar és la doble protecció, és a dir, que a més de posar-te l'anella per evitar l'embaràs, cal que en les teves relacions empis també el preservatiu per evitar infeccions de transmissió sexual.

Preguntes i respostes sobre l'anella vaginal

Té efectes secundaris? En mantenir un alliberament constant s'impedeix que es produeixin oscil·lacions en els nivells d'hormones en sang i que els efectes secundaris, com mal de cap, vòmits o tensió mamària, es presentin menys quan es pren la pastilla. A més, la dosi hormonal passa de la vagina al torrent sanguini i actua directament, sense passar primer pel fetge, com succeeix quan es prenen anticonceptius orals. Gràcies a aquest mecanisme d'absorció via vaginal, en cas d'algun trastorn gastrointestinal, com vòmits o diarrees, no hi ha risc en la pèrdua d'eficàcia anticonceptiva, com succeeix quan es pren la pastilla.

És important la seva posició? No. Com que no és un anticonceptiu barrera la posició en què queda col·locat no té cap importància per a la seva eficàcia anticonceptiva.

Es nota quan està introduït? No es nota quan es du posada perquè la part superior de la vagina pràcticament no té sentit del tacte. En tot cas, si la usuària no se sent còmoda n'hi ha prou a empènyer-la un poc cap amunt.

Pot sortir de la vagina? L'expulsió espontània de l'anell és molt poc freqüent, perquè la posició de la vagina i la musculatura que hi ha devora la sostenen de forma natural.

Es poden emprar tampons amb l'anella? Normalment la dona sagna els set dies de descans de l'anella, però l'ús de tampons és compatible en els casos excepcionals en què sagni mentre la du posada.

Es pot fer exercici físic? Es pot fer esport sense problemes perquè l'anella està adaptada especialment a l'anatomia de la vagina.

Influeix en el pes? Generalment no. La dosi d'hormones és tan baixa i constant que no repercuteix sobre el pes.

Quan es deixa d'utilitzar: quan es produeix el retorn de la fertilitat? És un mètode reversible. Això significa que quan la dona deixa d'utilitzar-lo recupera la seva fertilitat. La majoria de les dones ovulen i tenen la menstruació el cicle següent al d'interrupció de l'ús de l'anella vaginal.

et podem ajudar amb més informació sobre aquest tema?consulta'ns

Publicador de continguts